İletişim


Hayatın her alanında , insanın var  olduğu her yerde ve her anımızda iletişim halindeyizdir.İletişim hayatımızın her alanında etkisini göstermektedir.Sosyal bir  varlık olarak biz insanlar,çocukluğumuzdan yetişkinliğimize, yetişkinlikten yaşlılığa hayatımızın her döneminde iletişime ihtiyaç duyarız.İletişim becerimiz  birçok konuda  da  belirleyici olabilmektedir.Evde, okulda ,işte…vb. İletişim becerimiz hayatımızı şekillendirmektedir.

*Sevgi iletişimle verilir.

*Güven iletişimle kurulur.

*Eğitim iletişimle alınır.

İletişim konusunun , anne-baba  ve çocuk ilişkisinde de önemli bir  yeri vardır.İletişim,çocuklarımızla kurduğumuz ilişkimizin kalitesini belirleyen temel faktördür.İletişim ile ,anne babalar olarak çocuklarımızla yaşadığımız  sorunları çözebilirken , iletişimsizlik sonucunda ise var olmayan sorunlar ortaya çıkabilmektedir.Sağlıklı  bir iletişim  hayatımızı kolaylaştırır;çocuğumuzla kurduğumuz  yaşantımızın huzurlu ve mutlu  olması için bize yardımcı olur.

 

Aile içinde çocuğumuzla  yaşadıklarımız, anne babalar olarak bizleri  birçok farklı  durumla  karşı karşıya getirir.Çocuğumuzun her yaşında farklı problemlerle karşılaşırız.Çocuklarımız , bizlere daha önce hissetmediğimiz  duyguları  yaşatırlar.



Peki tüm bunları yaşarken, nasıl sağlıklı bir iletişim kurabiliriz?

Sağlıklı iletişim içinde içinde küskünlük, tartışma  ve eleştiri  daha doğrusu bir ilişkide olabilecek  her şey vardır .Çocuklarımızla kuracağımız ilişkiler ne kadar doğal olursa çocuklarımız için  o kadar faydalı olur.Gerçekçi bir ortamda büyüyen çocukların  hayatta  başarılı olma şansları yaşıtlarına  göre daha fazladır.Çocuklarımız,yalnız bırakılmadan  birey olmayı,kişiliğine saldırılmadan eleştirilmeyi ve kontrollü olarak sorumluluk almayı , siz anne babalarından öğreneceklerdir.

Ailenizdeki iletişimi sağlıklı kılmak sizlerin elinizdedir.İletişim bazen bir bakıştır,bir dokunuştur  veya bazen tek bir sözcüktür.Çocuklarımızın temel modelleri anne babalarıdır.Anne babaların sergiledikleri davranışlar çocuklarımız tarafından gözlenmekte ve model alınmaktadır. Anne babalar olarak çocuklarınızın hayatlarında temel  öğreticiler olduğunuzu unutmayınız lütfen.



Sağlıklı İletişim İçin Temel Kriterler

Pozitiflik

Doğruyla yanlışı ayırarak çocuklarımızı olumlu yönde teşvik edebilmektir.

Hayatta hataların olabileceğini ve yaptığımız hatalar için sorumlu olduğumuzu  ancak hayatın her şartta devam ettiğini gösterebilmektir.Çocuklarımıza , hayat sevgisini aşılar ve sorumluluk almayı öğretir.

Objektiflik

Hayatta en değer verdiğimiz çocuğumuz karşısında bile ,onu kayırmadan haklıyı haksızı ayırabilmedir.Taraflı olurken bile tarafsız olabilme  becerisidir.Gördüğünü ve bildiğini söyleyebilmedir.Çocuklarımıza dürüstlüğü öğretir.

Tutarlılık-Kararlılık

Bildiğiniz ve  inandığınız bir konuda farklı şartlarda olsa bile aynı şekilde davranabilmedir. Duygularla değil, mantıkla ve akılla davranabilme becerisidir.

Çocuklarımıza güven duygusunu öğretir.Özgüvenlerini geliştirir.