Beslenme

Kültür olarak çocuk yetiştirmede uyku ve beslenme konusunda hassas bir toplumuz. Ülkemizde özellikle anneler çocuklarının bol bol yemesini ve bol bol uyumasını beklerler.Çocukların ise her dönem beslenmeyle ilgili farklı bir kapasitesi bulunmaktadır.Anaokul döneminde çocukların porsiyonları yetişkinlerle kıyaslanmayacak kadar küçüktür.Çocuklara yiyebilecekleri kadar yemek vermek sağlıklı bir çocuk gelişimi açısından önemlidir. Bununla birlite ,çocuklar beslenme konusunda yapısal olarak da farklılık gösterirler; bazı çocuklar az yerken bazıları ise çok yemek yemektedir
Anne babaların çocuklarının beslenmesiyle ilgli en çok şikayet ettikleri konular ; kendi başına yemek yememe, yemek seçme veya yemek sırasında masa başında oturmamaktır.Anaokuluna çocukların başlamasıyla birlikte anne babalar beslenme konusunda kaygılanırlar.Evde yaşanan sıkıntıların okulda devam edebilceğinden ve bu yüzden çocuklarının sağlıklı beslenemeyeceklerinden çekinirler.
Esasında bu haklı bir kaygıdır ancak anaokullarında yapılan her faaliyet gibi beslenme de belli bir düzen içinde gerçekleştirlir.Okulun düzeni sağlıklı yaşamı ,sağlıklı yaşam ise sağlıklı çocuk gelişimini getirmektedir.Çocuklar okuldaki düzeni ve sosyal kuralları çok hızlı bir şekilde algılayıp adapte olurlar.Okula adaptasyon beslenme düzeninde oluşmasının da sağlar.ilk başta öğretmenler çocuklara yemek konusunda yardımcı olsa da zamanla çocuklar anaokulunda kendilerinden beklenen davranışları yerine getirmeye başlarlar.;kendi başına yemek yeme ,yemek seçmeme ve yemek boyunca masadan kalkmama..vb .
Bu gelişmeler anne babaları şaşırtır.Çocuklarının evdeki beslenme alışkanlıklarıyla okuldaki beslenme davranışları arasında bu fark ,doğal olarak şaşırtıcıdır.Aradaki farkın tek nedeni vardır.:Anaokuldaki sosyal kurallar ve düzen.Sosyal kuralların okulda işlemesi , çocukların kurallara uyması ile evde çocukların okula göre daha esnek ve rahat olmaları beklenen çocuk davranışlardır.
Çocuklar anaokullarında öğrendikleri herşeyi eve transfer ederler.Kitap çalışmaları,oyunlar,şarkılar,sanat etkinlikleri..vb.Beslenme alışkanlığı da bunlardan biridir.Zamanla evdeki beslenme alışkanlığı da okuldaki gibi düzenli olacaktır.Burada temel faktör zamandır.
Çocukların yemek kültürleri anaokullarında beslenme düzenleriyle gelişir ve zenginleşir.Beslenmeyle hem özbakım becerileri hem de sorumluk duygusu gelişir. Anaokullarında temel olarak hedefimiz ; kendi başına her türlü yemeği keyif alarak yiyebilen çocuklar yetiştirmektir.
Anaokulundaki Beslenme ile ilgili bilgiler:
Anaokullarında beslenme üç öğün yemekten oluşur:Sabah,öğlen ve ikindidir.
Bu üç öğün yemek dışında ,kuşluk diyebileceğimiz atıştırmalar da öğün aralarında yapılır.
Öğünler 3.5 saatlik aralarla yapılır.
Anaokullarında yemekler kendi bünyelerinde yapılır ve günübirlik çıkar.
Çocuk diyetisyenleri tarafından hazırlanan aylık beslenme programları a’ dan z’ye her türlü besini içerir:Kırmızı ve beyaz et,her çeşit sebze ve meyva...vb.